Una dintre cele mai frecvente explicatii ale motivului pentru care imbatranim este ”teoria radicalilor liberi”, care presupune ca imbatranirea este cauzata de daunele pe care corpul uman le acumuleaza pe parcursul vietii. In general, semnele acestui tip de leziuni se intalnesc mai frecvent la persoanele in varsta care nu mai sunt in stare sa le previna. Teoria sustine ca odata ce actiunea radicalilor liberi asupra corpului este impiedicata, procesul de imbatranire incetineste. Ceea ce poate impiedica actiunea acestor atacatori sunt antioxidantii. Acestia din urma se gasesc in alimentele vii si verzi, iar rolul lor este de a proteja celulele corpului in fata daunelor cauzate de radicalii liberi.
Radicalii liberi sunt molecule instabile din cauza numarului de electroni pe care il au. In incercarea de a gasi din nou stabilitatea, ei reactioneaza cu moleculele inconjuratoare pentru a obtine electronii necesari. Aceste reactii declanseaza efecte daunatoare, numite si daune oxidative. Antioxidantii, pe de alta parte, sunt molecule care permit radicalilor liberi sa devina din nou stabili, oprindu-se astfel din reactiile distructive in lant.
Poate va intrebati ce sunt aceste reactii daunatoare sau ce se intampla cu o molecula atacata de un radical liber? Toate moleculele celulelor umane, ADN-ul, proteinele, lipidele si restul, isi pot indeplini corect rolurile doar daca sunt in forma lor initiala. Cand sunt atacate de radicali liberi, conformatia lor se poate schimba si nu mai pot sa-si indeplineasca functiile. Mai precis, daca este atacata o molecula de ADN, se pot intampla modificari chimice, astfel incat celulelor le este imposibil sa se inmulteasca in mod corect. Cand ADN-ul este copiat cu o greseala in el, apar mutatiile. Aceste mutatii se pot intampla oriunde, in orice gena. Astfel de schimbari pot duce la multe lucruri neplacute, cum ar fi moartea celulelor, tumorile sau cancerul.
Revenind la imbatranire, cum este legata aceasta de radicalii liberi si cum poate fi prevenita cu ajutorul antioxidantilor? Exista multe legaturi intre imbatranire, stres oxidativ si pagube la nivel celular. Toate tipurile de leziuni se intalnesc cel mai frecvent la varstnici, de asemenea, acestia au o capacitate redusa de a produce antioxidanti, iar caile de refacere a leziunilor oxidative sunt foarte slabe. Mitocondriile, ele insele, sunt sursa multor radicali liberi, distrugandu-se odata cu inaintarea in varsta. Aici intra in joc bolile degenerative, precum Alzheimer si Parkinson, in care se considera ca daunele mitocondriale si productia de radicali liber reprezinta, cel putin, una din cauze.
Exista o multime de surse care atesta aceste afirmatii, la fel cum exista dovezi care arata ca un consum de alimente bogate in antioxidanti poate avea efecte benefice in repararea leziunilor, permitand incetinirea imbatranirii si pastrarea cat mai indelungata a abilitatilor. Iata motivul pentru care alimentatia de la centrul de ingrijire pentru batrani, Camin Pentru Bunici, este bazata pe fructe si legume proaspete si atent preparate. Va puteti informa despre alimentatia beneficiarilor, dar si despre alte servicii oferite la acest azil de batrani din Bucuresti, accesand site-ul azilului, Camin-Pentru-Bunici.ro !