Cele mai multe case au in prezent cel putin un computer, fie desktop, fie laptop, tablete sau smartphone-uri. Copiii din ultimele generatii nu prea pot trai fara tehnologie. Pentru seniori, utilitatea calculatorului este uneori mai putin evidenta. Au reusit sa traiasca zeci de ani fara sa-l utilizeze, de ce ar face-o acum? Ei bine, pe langa faptul ca isi pot satisface anumite nevoi cu ajutorul tehnologiei, calitatea vietii seniorilor ar putea fi mult imbunatatita. Din ce in ce mai multi seniori folosesc internetul si trebuie sa aibe motive bune sa faca asta, iata cateva dintre ele!

  1. In cazul in care un senior nu poate merge la banca, serviciile bancare sunt aduse la domiciliu prin intermediul Internetului. Toate bancile au astazi optiuni de tranzactii online, ceea ce e in beneficiul celor care nu se pot deplasa pana la sediul fizic al unitatii.

  2. Internetul face posibil accesul la tot, indiferent de locatie, intr-un oras mare sau intr-un sat de munte. Pentru seniorii cu pierderi de autonomie, cumparaturile online si serviciile de curierat, reprezinta un ajutor extrem de mare.

  3. Jocul de Scrabble sau sah impotriva computerului sau cu un alt senior de la distanta poate aduce mai multa bucurie decat va imaginati. In acest caz Internetul este o buna modalitate de distractie fara limite!

  4. Site-urile sau programele de invatare online sunt o resursa importanta pentru seniorii care sunt mereu in cautare de noi informatii din domeniile de interes. Daca ne gandim la Wikipedia sau Youtube, acestea reprezinta cele mai comune locuri din care un batran curios poate afla multe lucruri.

  5. Pentru seniori este o placere sa primeasca fotografii de la cei dragi. Cum intalnirile fizice sunt mai dificil de organizat, mediul online ramane singura modalitate de a vedea ce mai fac cei dragi.

  6. Comunicarea cu ceilalti este probabil una dintre cele mai populare utilizari ale Internetului. Acesta permite persoanelor in varsta sa comunice cu familia si prietenii din orice colt al lumii. Obisnuita vizita de duminica se poate transforma intr-o videoconferinta care poate aduce multa fericire unui batran singur. Acest mijloc de comunicare permite tuturor, tineri si batrani, sa mentina o stransa legatura cu cei dragi.

  7. Cu ajutorul Internetului un senior poate afla tot ce se intampla in comunitatea in care traieste. Aproape toate evenimentele sunt anuntate online, descrise detaliat, iar cei in varsta pot verifica oricand informatii daca au uitat vreun detaliu.

  8. Pe langa socializare si mijloc de informare, posibilitatea de a asculta muzica favorita oricand este o mare calitate a Internetului. Prin muzica seniorii se reconecteaza cu amintirile lor, lucru atat de pretuit de catre ei.

  9. Utilizarea unui computer presupune utilizarea anumitor abilitati fizice si intelectuale. Stimularea cognitiva permanenta este mai mult decat benefica pentru toata lumea, mai ales pentru seniori.

Desi nimeni nu doreste sa inlocuiasca relatiile interpersonale directe, computerele au multe de oferit pentru seniorii carora nu le este intotdeauna usor sa se deplaseze. In timp ce pericolele Internetului nu sunt nesemnificative, folosit corespunzator, acesta poate avea numai beneficii.

Specialistii Camin Pentru Bunici, un centru de ingrijire batrani, incurajeaza utilizarea Internetului pentru mentinerea vie a relatiilor cu cei dragi.

Recent Posts

Lasă un răspuns